Az USA légierejének harmada robot

Emlékszünk még arra, amikor a katonaság emberi lényeket rakott a repülőgépek pilótafülkéibe? Még mindig csinálják ezt, de már jóval kisebb mértékben – írja a Wired az Amerikai légierő jelenlegi állapotáról. A Danger Room által idézett új kongresszusi jelentés szerint mára drónok teszik ki a légierő 31 százalékát.

MQ-9 Reaper

MQ-9 Reaper

Fotó: James Lee Harper Jr.

Igaz, a legtöbb drón kis méretű kémrepülő, mint amilyen a Raven. Ebből 5346 darab van, ezzel ez a legnépszerűbb katonai, kihelyezett pilótafülkés repülőgép. 2005-ben még csupán a hadsereg repülőgépeinek 5 százaléka volt robot. Hét évvel később már 7494 drón szolgál. Ebből 161 Predator és Reaper, az előbbi nagyobb, jobban felfegyverzett testvére.

RQ-11 Raven

RQ-11 Raven

Fotó: Liu Jin

Annak ellenére, hogy az elmúlt években rengeteget költöttek drónokra, a legtöbb pénzt még mindig az emberes repülők kapják. Utóbbi még mindig a Pentagon repülési célokra szánt költségvetésének 92 százalékát kapja. A jelentés szerint 2001 óta 26 milliárd dollárt költöttek drónokra.

MQ-1B Predator

MQ-1B Predator

Fotó: Sabrina Johnson

A drónok egyre biztonságosabbak lettek, annak ellenére, hogy minden robotrepülő lezuhanása nagyon sok médiafigyelmet kap. Eddig összesen 38 Predatort és Reapert vesztett a hadsereg nagyrészt Irakban és Afganisztánban, valamint nemrég Irán is megszerzett egy RQ-170 Sentinelt. A jelentés azt találta, hogy a Predatoroknak csak átlagosan 7,5 balesetük van 100 000 repülési óránként, ami közel azonos az emberi pilóták vezette F-16-osok statisztikáival. A riport nem szól viszont a drónok néhány speciális sebezhetőségéről, így nem említik, hogy korábban vírus fertőzte meg a földi irányítás gépeinek vezérlőrendszerét.

A cikk forrása: http://index.hu/tech/2012/01/10/amerikaban_majdnem_minden_harmadik_harcirepulo_dron/

Ha tetszett, kérlek oszd meg, hogy máshoz is eljusson ...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest