Nagy jövője lehet az új amerikai drónnak

Az amerikai hadsereg új drónt készül kifejleszteni. Az eszköz egyesíti a Boeing A160 Hummingbird típusú, emberi irányítás nélkül működő helikopterét és az ARGUS nevezetű megfigyelőrendszert. Így az új drón képes lesz naponta akár hat petabájt, nagy felbontású felvételt rögzíteni – ez az adatmennyiség nyolcvan évnyi hd minőségű videónak felel meg. Az amerikai katonaságnak máris túl sok feldolgozandó adatot szolgáltat a megfigyelés, hírszerzés és felderítés – az új drón csak növeli majd ezt az adattömeget, viszont olyan helyeken, mint Afganisztán, jó szolgálatot tehet.

Az ARGUS 1.8 gigapixeles felvételt készít kilencvenkét darab, 5 megapixeles érzékelőivel. Egyszerre akár harminchat négyzetmérföldet (93 négyzetkilométert) is képes belátni, ezenkívül a rendszeren legalább hatvanöt videocsatornán lehet megfigyelni a területeket, mindegyik egymáűstól függetlenül skálázható. Az ARGUS tehát megsokszorozva tudja követni az esetleges veszélyforrásokat, még akkor is, ha azok irányt változtatnak, és nem utolsósorban egész álló nap rögzíti a történteket megszakítás nélkül. Ehhez viszont helyzeti előny szükséges, és itt kap szerepet a Hummingbird, ami 4,5 kilométer magasra képes felszállni, és ott maradni akár húsz órán át. Az új drónok közül hármat Afganisztánba küldtek tesztelésre.

Drónokat már évek óta gyártanak, az Amerikai légierő repülőinek mára már 31 százaléka pilóta nélkül működik. A legtöbbjük kisméretű repülő, a Raven pedig mind közül a legnépszerűbb. Az USA nem is spórol rajtuk: 2001 óta huszonhat milliárd dollárt költöttek drónokra. Számos sikeres hadművelet tudható be a különc repülőgépnek, többek között egy drón végzett Atiyah Abd al-Rahmán-nal, az al-Kaida második emberével. Tavaly decemberben az irániaknak állítólag sikerült elektromos interferenciával megzavarniuk és leszedniük egy RQ-170 lopakodót, és többször bejelentették, hogy sorban szednek le amerikai kémrepülőket, de erre sosem volt meggyőző bizonyítékuk.

A cikk forrása: http://index.hu/tech/2012/01/19/nagy_jovoje_lehet_az_uj_amerikai_dronnak/

Ha tetszett, kérlek oszd meg, hogy máshoz is eljusson ...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest