Drónnal fogtak bűnözőt az USA területén

Az ügy hétköznapi mederben indult: az észak dakotai Nelson megye egy farmján élő Brossart családhoz azért szállt ki még júniusban a helyi seriff, hogy hat eltűnt tehén ügyében kérdezősködjön. Brossardék, akik állítólag egy Sovereign Citizen Movement elnevezésű, az FBI által szélsőségesen kormányellenesnek tartott csoport követői, fegyvert fogtak a bírósági végzéssel érkező rendfenntartóra, és felszólították, hogy hagyja el a földjüket. A seriff visszavonult, majd a határőrség segítségét kérte. A jelentés szerint ekkor egy az USA-Kanada határról épp a közeli Grand Forks légibázis felé tartó pilótanélküli lopakodó állt a farm fölé.

A háromezer méter magasból fürkésző gép kameráinak képét egy 4 hüvelykes kijelzőn figyelve a rendőrök azt látták, hogy a család tagjai (továbbra is felfegyverkezve) elbarikádozzák magukat a farmon. Hogy elkerüljék az 1992-ben három halálos áldozattal végződő Ruby Ridge-incidenshez hasonló súlyos tűzharc kialakulását, a közeli bekötőúton várakozó rendőrök úgy döntöttek, aznap már nem támadnak.

Másnap délelőtt 10 órakor Kelly Janke seriff már az irodájában ült, és a jelszóval védett, Big Pipe elnevezésű kormányzati honlapon keresztül nézte a drón által közvetített képet. A quadokon menekülő családtagok a hőkép elemzése alapján ezúttal fegyvertelenek voltak, így a seriff utasítására beavatkozó SWAT-egység tűzharc nélkül fogta el őket. A szomszédos tanyáról elcsatangolt, hatezer dollár összértékű, hat tehénből álló csordát végül szintén megtalálták a rendőrök, arról azonban nem szól a jelentés, hogy ehhez igénybe vették-e a Predatorok segítségét.

Home screening

A szerencsésen végződő eset legfontosabb vetülete tehát sokkal inkább az, hogy ez az első olyan eset, amikor az eddig jobbára csak az afganisztáni és pakisztáni bevetésekkel, illetve az iráni atomlétesítmények megfigyelésével összekapcsolt pilótanélküli gépeket amerikai földön az Egyesült Államok polgárai ellen vetették be. A rendőrség szempontjából könnyen védhető az eset, hiszen ahogy Bill Macki, a helyi SWAT-erők parancsnoka fogalmaz, „a továbbiakban is megragadnak majd minden lehetőséget annak érdekében, hogy elkerüljék a fegyveres összetűzéseket”.

Bár a fegyverrel fel nem szerelt pilótanélküli gépek határvédelmi célokból történő alkalmazását 2005-ben jóváhagyta a kongresszus, a Fehér Ház belbiztonsági albizottságának korábbi elnöke, Jane Harman szerint felsőbb körökben eddig nem tárgyalták meg, hogy az eszközök alkalmazási körét rendőrségi alapfeladatokkal is kibővítsék. Bár a katonai eszközök rendvédelmi alkalmazása az ezt szabályozó Posse Comitatus Act rendelkezéseit is sértheti, a drónok bevetését támogatók szerint a kérdés ennél sokkal egyszerűbb: a Predator B nagyfelbontású (hő)kamerái és kifinomult radarja nem több, mint a bűnözők korábban már engedélyezett légi megfigyelésének egy fejlettebb módja.

Az amerikai bíróságok indokolt esetben általában zöld utat adnak a helikopteres vagy repülős megfigyelési kérelmeknek (a közterületen, vagy akár a saját ingatlanán, de a szabad ég alatt tartózkodó ember minden olyan cselekedete nyilvánosnak minősül, amit egy arra elhaladó repülőről látni lehet). A drónok akár 20 órán át is képesek a levegőben maradni, méghozzá általában hallótávolságon kívül.

A jogvédők szerint azonban ijesztő, hogy alacsony rangú rendőrök hi-tech haditechnika bevetését rendelhetik el anélkül, hogy ezt magasabb szinten engedélyeztetniük kellene, és az ilyen esetek csak a Nagy Testvér mindig figyel kezdetű összeesküvés-elméleteket erősítik.

A cikk forrása: http://index.hu/tech/2011/12/13/dronnal_fogtak_bunozot_az_usa_teruleten/

Ha tetszett, kérlek oszd meg, hogy máshoz is eljusson ...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest