Dron csoda…

Tízcentis drón segíti a briteket

A drónhadviselés egy egészen szokatlan irányát képviseli a brit hadsereg legújabb fejlesztése. A norvégiai telephelyű Prox Dynamics projektjében kidolgozott gép azokra az esetekre kínál megoldást, amikor a csapatoknak jól jönne egy felderítő repülő, de a jól bevált Predatorokból pont nincs kéznél egy sem.

A mindössze tenyérnyi, alig 10 centiméter hosszú távirányítású helikopter a Black Hornet, vagyis fekete lódarázs nevet kapta. A halkan repülő gép 25 kilométeres óránkénti sebességre képes, és nagyjából 25 percig bír a levegőben maradni. Bár a gép tervezője, Peter Muren eredetileg hagyományos játékhelikopterek fejlesztésével kezdte a pályafutását, a Black Hornet valószínűleg sosem kerül majd bolti forgalomba, már csak a 125 ezer dolláros árcédula miatt sem.

A minidrónt évek óta fejlesztik, és ma már annyira jól viseli a harctéri körülményeket is, hogy időnként élesben is használják: orvlövész-rejtekhelyet is derítettek már fel a segítségével. A Black Hornet nagyjából 800 méterre távolodhat el az irányítótól, de GPS alapú helymeghatározás segítségével előre letárolt pontok mentén előre meghatározott utat is be tud repülni, sőt a gépet egy helyben lebegésre is be lehet programozni. A gép (a hivatalos információk szerint) fegyverzetet nem visz, az apró testre mindössze egy kamerát szerelték fel.

A cikk forrása: http://index.hu/tech/2013/02/07/tizcentis_dron_segiti_a_briteket/