Sötét jövő vár a dubaji postásokra

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya bejelentette, hogy Dubajban hamarosan drónpostásokat fognak alkalmazni. A megrendelt csomagot kis robotrepülőgépekkel szállítják majd házhoz. A rendszer állítólag egy éven belül működőképes lehet.

151855985

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

A kormány a Virtual Future Exhibition konferencián mutatta be a rendszert. A rendezvényen ott volt a miniszterelnök és Mohammed bin Rashid al-Maktoum sejk is.  Az egyik miniszter, Mohammed al Gegawi szerint ez az szolgáltatás egyedülálló a világon.

Az akkumulátorral hajtott drón 45 centiméter széles. A gépet négy rotor hajtja, ezeket dróthálóval védik a sérülésektől, illetve attól, hogy bármi a lapátok közé akadjon. A küldemény átvételéhez ujjlenyomat- és retinaazonosítás szükséges; így óvják a csomagokat az illetéktelenektől.

Vak gépek a homokviharban

Az egyik legnagyobb internetes áruház, az Amazon is próbálkozott már csomagküldő drónok rendszeresítésével, de a repülésügyi szakértők kizártnak tartották, hogy rövid időn belül elindíthatnák a szolgáltatást. Az amerikai repülőgépeket – beleértve a kisméretű drónokat – vagy közvetlenül kell irányítani, vagy önálló tájékozódási képességekre van szüksége. A kis drónok viszont általában nem felelnek meg az utóbbi feltételnek.

A dubaji drónprogramnak ráadásul a helyi környezeti viszonyok is keresztbe tehetnek. A nyári magas hőmérséklet károsan befolyásolja a gépek teljesítményét, a heves homokviharok pedig össze is törhetik őket.

A cikk forrása: http://index.hu/tech/2014/02/10/sotet_jovo_var_a_dubaji_postasokra/

Ha tetszett, kérlek oszd meg, hogy máshoz is eljusson ...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest