Izraelnek új szuperdrónja van

Új drónt mutatott be az Israel Aerospace Industries (IAI) egy Szingapúrban tartott nemzetközi katonai és légi közlekedési show-n. A Super Heron nevű gép különlegessége, hogy az átlagosnál hosszabb ideig képes egy feltöltéssel a levegőben maradni.

A különleges meghajtási rendszernek köszönhetően a gép 9 kilométeres magasságig tud felemelkedni, 1000 kilométert tud megtenni, és egy küldetés akár 45 órán át is tarthat. A biztonságos működésről a háromszorosan redundáns kiépítés gondoskodik, a gép többféle terhet is vihet magával a küldetésekre. Utazósebessége 120-150 kilométer óránként, de ha kell, akár 280-ra is gyorsíthat. Az előre betáplált útvonalat emberi beavatkozás nélkül, műholdas segítséggel képes lerepülni.

A Super Heron a Shoval nevű, szintén a Heron-családba tartózó, de 2007-ben rendszerbe állított, hírszerzési, felderítési, megfigyelési, és célkövetési célokra is használható drón továbbfejlesztett változata. A tengerészeti és szárazföldi műveletekre egyaránt alkalmas Shovalból húsz ország hadserege vásárolt az elmúlt hét évben.

469081543 (2)

Fotó: Bloomberg

Az IAI szóvivője szerint a Heron-dróncsalád tagjai közül továbbra is az Eitan néven is ismert Heron TP lesz a legnépszerűbb. A negyedik generációs gép akár rakétákat is szállíthat, így precíziós csapásokra is képes. A Super Heron a szóvivő szerint valahol az Shoval és az Eitan között áll majd, a kifejlesztése pedig válasz a megrendelők által megfogalmazott igényekre.

A most kiadott adatok szerint az IAI drónjai eddig összesen 1,1 millió órát szolgáltak, ezen belül a Heron-osztályú gépek nagyjából 250 ezer repült órát teljesítettek eddig világszerte.

A cikk forrása: http://index.hu/tech/2014/02/20/izraelnek_uj_szuperdronja_van/

Ha tetszett, kérlek oszd meg, hogy máshoz is eljusson ...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest